Olej z orzecha włoskiego

Olej z orzecha włoskiego
  • nowość
Dostępność: na wyczerpaniu
Cena: 25,00 zł 25.00
ilość szt.
Producent: Altai
Kod produktu: Nr 014

Opis

Tłoczony na zimno tradycyjną metodą olej z ręcznie łuskanego miąszu owoców orzechów włoskich z Azji Środkowej. Produkt w pełni naturalny, nieoczyszczony, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A i B ( w tym biotynę B 7), E i P. Posiada działanie przeciwzapalne.

Może być stosowany zewnętrznie i wewnętrznie. Zalecana dzienna dawka 5 ml (1 łyżeczka).

Przeciwwskazania indywidualna nietolerancja.

50 ml Olej z orzecha włoskiego należy przyjmować po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie na 15-20 minut przed jedzeniem, bez popijania.

Jest idealnym dodatkiem do każdego dania. Szczególnie polecany jest jako składnik deserów, nadaje im bowiem delikatny orzechowy smak. Kilka kropel tego oleju dodanych do ciasta sprawia, że wypieki będą bardziej pachnące i miękkie. Oleju z orzecha włoskiego nie należy poddawać obróbce cieplnej, można go dodawać do sałatek.

Olej ten normalizuje poziom cholesterolu, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, przeciwdziała gromadzeniu się blaszek sklerotycznych, pobudza mikroflorę jelitową, poprawia przemianę materii, korzystnie wpływa na centralny układ nerwowy, sprzyja szybkiej regeneracji tkanek, powstrzymuje tworzenie się komórek rakowych, chroni wątrobę przed szkodliwym wpływem alkoholu, poprawia wzrok, niezastąpiony w sezonie przeziębień i dla osób z obniżoną odpornością, regeneruje siły (polecany po ciężkich chorobach), normalizuje wydzielanie żółci, polepsza energetykę organizmu, wzmacnia naczynia krwionośne mózgu, korzystnie wpływa na system nerwowy, stosowany w leczeniu tarczycy, posiada właściwości bakteriobójcze, polecany przy niedokrwistości, w leczeniu hipertonii, łagodzi skutki napromieniowania. Lekarze rekomendują stosowanie tego oleju przy chronicznym artretyzmie, gruźlicy, zapaleniu śluzówek, wrzodach jelit i żołądka, zaparciach, cukrzycy, zapaleniu ucha. 
Olej ten zawiera witaminy A, C, D, E, K, F, PP, koenzym Q10, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, karotenoidy, tokoferole, mikro- i makroelementy: jod, cynk, wapń, magnez, miedź, żelazo, fosfor, selen, kobalt. Kwas linolenowy (omega 3) obecny w orzechach włoskich nie może być syntezowany w organizmie ludzkim i stosunkowo rzadko występuje w diecie: spośród produktów spożywczych orzechy włoskie mają najwyższą zawartość kwasów omega-3 i omega-6:   74,6%.

Dane techniczne

Forma kosmetyku olejek
Opakowanie Słoiczek 50ml
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl